piatok 17. októbra 2014

PSÍ ZÁKON

     Evolúcia ho z primitívneho zvieraťa povýšila na pastiera stáda. Iba Hans spĺňal predpoklady na to, aby sa raz stal najlepším obrancom zákona v zemi. Pôvodom nemecký ovčiak odchovaný na salaši s ambíciou niesť odznak a uniformu to dotiahol skutočne ďaleko. V boji proti drogám bol najväčšou hrozbou miestneho policajného zboru.

Nielenže sám mal na drogy čuch, mal dokonca spoľahlivú poistku - verného partnera s dlhoročnou praxou. Na reťazi so sebou vodieval bezmenného narkomana, ktorého mozogové bunky sa postupom rokov zmenili na kašu. Jediný jeho životný cieľ bolo nájsť omamnú látku akéhokoľvek charakteru.

"Neviem, ako to vy ľudia robíte," šoféruje a pozerá sa do spätného skla. Za ním je mreža, za mrežou jeho partner. Sedí s rukami na kolenách, vykrútený ako paragraf a slintá.
"Zjebete sa ako prasce - je vám jedno, že vás to skôr, či neskôr pohltí a rozomelie na kopu sračiek."
Narkoman nachvíľu spozornel, ako keby sa prebudili spiace pozostatky jeho niekdajšej inteligencie a premeral si vodiča skleneným pohľadom.
Pred dvomi rokmi vyšiel takzvaný "Psí Zákon", ktorý dovoľoval drogovo závislým s nemožným návratom do spoločnosti, začleniť sa aspoň ako stopovací sluhovia pre policajné psy. Podmienkou bolo, že dotyčný musí mať nenávratne poškodený mozog, kedy je rekonvalescencia absolútne vylúčená. Odvykačky neprijímali ľudí s trvalou demenciou a tak im štát ponúkol túto malú službu. Odporcovia zákona verili, že štát samotný si vyrába smažky na to, aby chytali iné smažky, ale názory oponentov dozaista nezaujímali drsného Hansa. 
"Medzi mnou a tebou je vieš aký rozdiel? Na to, aby som dnes sedel v tomto aute, som nikoho nemusel sklamať... skôr naopak."

Bezmenný narkoman odrazu vystrčil sánku a začal cvakať zubami. Hans to zavetril tiež. MDMA. Pár blokov odtiaľto. Čím boli bližšie k zdroju, tým viac narkoman slintal a skrúcal sa. Napokon začal mlátiť rukami do okienka a prskať. Bolo vidieť ako sa potí, chveje a bojuje s chúťkami. 
Hans pohotovo vyskočil z auta a po všetkých štyroch pribehol k mužovi v sivej mikine. Ten sa nestihol ani rozbehnúť a Hans už ho vo výskoku rafol do ramena. Narkoman v aute zlostne skučal a udieral do oslintaného skla.
"Vyber, čo máš, inak ťa roztrhám v zuboch!"
Nemýlili sa. Na chodník dopadlo vrecko s extázou.

"To už je tento týždeň tretí!" Hans vedie na stanicu dílera v putách. Ostatné psy v uniformách nevrlo vrčia.
"Hans, mal by si sa krotiť, lebo inak už v meste neostane jediný toxík."
Hrdo niesol svoj úlovok za mreže a nevšímal si závisť kolegov. A to bola chyba.

Besné psy z protidrogového penili vždy, keď začuli Hansovo meno. Jeho enormná aktivita im brala prácu a traja z nich si pre Hansa nachystali trest. Poznali jeho návyk - jediný, ktorý mal. Hans bol posadnutý  obhrýzaním kostí. Často ste ho mohli videli s kosťou v ústach, ako si ju slastne chrúme a prehadzuje zo strany na stranu. 
Jedného večera, keď Hans zostal na oddelení sám, mu nenávistné psy vyhodili škatuľku s kosťami. Hans siahol do zásuvky a nevedel ich nájsť. Zapojil teda svoj čuch. Svoje kosti vetril až dozadu za policajnú stanicu, kde ležali v koši.
"Ktorá sviňa mi..." nazrel do kontajnera a okolo krku mu padla slučka.
Rýchlo sa otočil, no už bolo neskoro. Palica na odchyt psov končila v tlapách jeho kolegu. Veľkolepo sa naň pozeral zatiaľ, čo Hans rozhorčene štekal.
"Asi ti hlavou teraz sviší hafo otázok, čo kámo?"
Z tmavomodrej tmy vychádzajú ďalší dvaja kumpáni.

"Ty a ten tvoj otrok, to úžasné privilégium na reťazi. Zatýkaš fetky skôr, než si úplne stihnú odjebať šedú kôru. V meste je ich čoraz menej..." z tmy vychádza ďalší kumpán.
"Tí, čo ostali sa normálne boja fetovať a tí, čo zmizli, môžu byť šťastní, že sú mimo tejto skurvenej republiky."
Z tmy vychádza posledný psí lump.
"Myslíš si, aký si skvelý a úžasný, ale si napríťaž. A pes, ktorý je bermenom..."
Policajt napravo vytiahne svoju zbraň.
"...musí byť utratený!"
Ozve sa nemilosrdný výstrel a Hans sa zapotáca. Ozvú sa ešte tri, ktoré ho priklincujú medzi odpadky. Rozplýva sa dym. Každý pozerá na každého s úľavou. Hansovi z očí unikne život a zmenia sa na prázdne čierne diamanty. Odtiahnú ho mimo policajnú stanicu, zabalia do vreca a hodia z mosta do rieky. O pár dní neskôr sa postarajú, aby po Hansovi bolo vyhlásené pátranie. Pátrať sa však nikomu nechce. Všetci sú radi, že už ho niet. Díleri sa vrátili do ulíc a tri besné psy sa delia o to, čo zvyklo byť korisťou len jednému z búdy. Darí sa im... napokon, majú svojho narkomana.


M.S. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára