pondelok 15. septembra 2014

BEZPRSTÝ STÍV A SERENÁDA PRE DVOCH

     Dve nohy a na nich len jeden osamelý palec. Bezprstý Stív si pošúchal svoje chodidlá a zaspomínal na časy, kedy robil dobrovoľného šerpu v Nepále. Obul si hrubé ponožky a vzal do ruky svoje ošarpané bendžo.
Do prezliekárne vbehol moderátor a spýtal sa ho, či je pripravený. Bezprstý Stív to dotiahol pred postup do semifinále istej talentovej súťaže. Ľudia pri jeho prvom vystúpení tlieskali aj napriek tomu, že ho jeho najbližší priateľ Moody Jerk dočasne zatratil. Snažil sa mu dohovoriť, že tam jeho hudbu nikto neberie, ako hudbu - skôr ako atrakciu. Šesťdesiatosem ročný dedo brnká na bendžo v televíznej súťaži. Po ňom vystúpi žena, ktorá má fúzy a spieva ABBU. Po nej vystúpi žena, ktorá nemá fúzy, ale má psíka, čo dokáže skákať cez kruhy a robiť všetky tie... no, psie kusy. Pred hodinou mu prišla esemeska od Moodyho. Stálo na nej - Aj tak si kokot a nemám ťa rád.
Bezprstý Stív sa usmial popod fúzy. Vie, že to o týždeň, mesiac, alebo pol roka Moody Jerk odvolá. Je to náladový starý blázon.
"Prosím, privítajte BEZPRSTÉHO PIŠTU!" nenávidel, keď ho volali Pišta.
Obrátil do seba rum z plechovej ťapky a vybehol na pódium. Na všetkých letmo zamával. Porotcov si nevšímal. Jeden z nich si robil selfie. Tá v strede nechala maskérku, nech jej ponatriasa kučery. Ten najmrzutejší na boku mal stanovené od dramaturga, že bude celú súťaž hrať nekompromisného tvrďasa, ale už mal toho plné zuby. Dal by si kokain a šiel domov.
Na pódiu ešte vždy stála roztrasená šestnásťročná karaoke speváčka a dezorientovane hľadala východ. Stív sa na ňu vyceril a ona zmizla.
Pri prvom vystúpení sa Stív pokúsil získať si priazeň publika, hraním toho, čo dnes púšťa MTV a rádiá, ibaže v jeho blues-folkovom aranžmá. Dnes sa rozhodol s týmto systémom trošku vysrať. Sadol si na barovú stoličku, zavolal si z pódia jednu krásnu slečnu (Stív si pod pojmom krásna slečna predstavuje zväčša plaché ženy kyprých tvarov vo veku okolo štyridsiatky), aby jej mohol zahrať jeho najobľúbenejšiu skladbu. Volala sa - Serenáda z očí do očí. Trik spočíval v tom, že celú skladbu nesmela ani ona, ani on uhnúť očami.
Spustil hádam tú najpomalšiu vec, aká kedy zaznela v tejto súťaži. Rum mu zapletal jazyk a vodnaté oči si zaľúbene prezerali ženu pred sebou. Žena sa pýrila, snažila sa neuhnúť.
Po druhej minúte publikum začalo húkať. Ktosi sa ozval, že chce, aby zahral radšej Lady Gaga. Nevedel o čo sa jedná, ale je to profík. Nenechal sa vyviesť z konceptu ani v momente, keď si Selfie porotca vybral oči a do prázdnych jamiek si nalial minerálku. Stíva nerozhodil ani fakt, že porotkyňa v strede si napchala celú ruku do krku až po lakeť a stlačila si srdce. Jej čelo s ťažkým tresnutím dopadlo na bzučiak a ozvalo sa prvé FUCK OFF zo strany porotcov. Tvrďas to chcel dopozerať celé. Keď to skončilo a ženu poslal späť do publika, dve tretiny poroty neprejavovali známky života. Verdikt zatiaľ bol jedno červené X. Tvrďas sa otočil smerom k publiku a spýtal sa ľudí, či sa im serenáda páčila. Pani, ktorej spieval, vzbĺkla ako pochodeň a zvyšné publikum zostavené prevažne z mladých a ešte mladších bezradne mlčalo. Ozýval sa iba cvrček a cez pár hláv sa prevalil stoh slamy. Potom sa porotca otočil smerom k Stívovi.
"Ak teraz stlačím Xko, nepostúpite do semifinále," oznámil mu s vážnou tvárou. Pozrel sa do zákulisia na dramaturga. Tvrďasovo zavše jemné vnútro serenádu prijalo, celkom sa mu páčila. Dramaturg pozeral na porotcu a držal pištoľ pri hlave jeho sedemročnej dcéry. Potom sa pozrel na zvyšok poroty, nad ktorou sa zbiehali muchy. Stívovi sa leskli oči, nie od dojatia, očakávania, alebo katarzie z precítenej skladby. Bol skrátka našrot. Porotca si zahryzol do pery a predniesol rozsudok...
Stív sa dostal do zákulisia, kde ho už čakal entuziastický moderátor.
"Je nám to samozrejme všetkým ľúto..."
Stív pokrčil plecia.
"Máte nejaké dojmy, alebo niečo, čo by ste chcel ešte na záver povedať?"
Stív pokrčil obočie.
"Na nohe mi ostal ešte jeden prst, keby som sa chcel vrátiť do Nepálu. Poznám, tam každý cencúľ, každú cestu na vrchol. Zrejme by som tam mal ostať, dokým mi neodmrzne aj ten desiaty," povedal napokon, odpil si z ťapky a odtackal sa mimo záber.

M.S.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára